Energiecontract en verhuizen, waar moet je rekening mee houden

///Energiecontract en verhuizen, waar moet je rekening mee houden
  • Energiecontract overzetten bij verhuizing

Energiecontract en verhuizen, waar moet je rekening mee houden

Wil je verhuizen dan moet er natuurlijk veel geregeld worden. Overweeg bijvoorbeeld om van energiecontracten te wisselen. Actie ondernemen is ook een goed moment om de huidige energiecontracten te herzien. Soms is het goedkoper wanneer je een compleet nieuw contract afsluit. Wij van Verhuisbedrijf Snelle Jongens vertellen je waar je op moet letten. 

1. Contoleer het huidige contract goed

Of het beter is om een nieuw energiecontract te tekenen of om je huidige energiecontract naar een nieuw adres te brengen, hangt van veel factoren af. Allereerst moet het soort contract en de overige looptijd worden bepaald/. Een vast contract is een energiecontract voor bepaalde tijd. Als je het contract opzegt voordat het afloopt, kan de energieleverancier annuleringskosten in rekening brengen.

De hoogte van de annuleringskosten is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Is dit semester binnen twee maanden? Je kunt dan overstappen zonder het risico van boetes. Als je een variabel energiecontract heeft, ben je vrij om andere energieleveranciers te kiezen. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die op dit moment geen lopend contract hebben, dit kan wellicht zijn omdat je nog thuis woont.

2. Huidig contract op nieuw adres

Als je je huidige contract op een nieuw adres wilt krijgen, moet je je tijdig melden bij de energieleverancier. Je kunt de leverancier het beste twee weken voor de verhuizing telefonisch of online doorgeven. De energieleverancier krijgt voldoende tijd om administratieve afspraken te maken en op de nieuwe locatie energie te gaan leveren. Vergeet niet de meterstanden door te geven aan je oude adres zodat de energieleverancier de eindfactuur kan uitschrijven. Binnen vijf dagen na overhandiging van de sleutel moet j de meterstand van de nieuwe woning doorgeven.

De energieleverancier bepaalt het nieuwe termijnbedrag op basis van de voormalige gebruik dat de woning altijd heeft gekend. Het verdient aanbeveling om de eerste maanden goed op het energieverbruik te letten, zodat je dit termijnbedrag indien nodig tijdig kunt aanpassen.

3. Nieuw contract tijdens de verhuizing

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten, dan vergelijk je best eerst energieleveranciers om erachter te komen welk energiecontract het voordeligst en het beste is. Teken je een nieuw energiecontract, dan zal de nieuwe leverancier het oude contract opzeggen. Het doorgeven van de nieuwe en oude meterstanden is geheel eigen verantwoording.

4. Ben je de eerste in een nieuw huis?

Dan moet het nieuwe gebied eerst aan de netbeheerder worden doorgegeven. Wie bij je in de buurt verantwoordelijk is voor het netwerkbeheer, vind je op eancodeboek.nl. Je zult een brief krijgen van de regionale netbeheerder waarin je word verzocht binnen 20 dagen een nieuwe leverancier te hebben gevonden. Na ondertekening van het energiecontract meldt het energiebedrijf de netbeheerder.

5. Wat als ik de verhuizing te laat doorgeef?

Ben je vergeten je verhuizing tijdig door te geven aan de energieleverancier, bel dan zo snel mogelijk je energieleverancier om de verhuizing door te geven! Als je meld dat de verhuizing te laat is, kun je wellicht geen energie meer leveren voor je nieuwe woning. Vervolgens kan de netbeheerder de aansluiting op de energiebron in rekening brengen. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met de lopende energiekosten van de oude woning voordat je verhuizing wordt verwerkt.

6. Moet de meter worden aangepast bij verhuizing?

Nee, als je gaat verhuizen hoeft het niet gerelateerd te zijn aan de gasmeter en / of elektriciteitsmeter in de woning. De meter kan worden opgehangen. Neem alleen contact op met je energieleverancier als er na verhuizing een vacature is. Controleer altijd of de meter vrij is van defecten. Neem bij beschadiging ook contact op met de energieleverancier.

7. Waar de meterstanden doorgeven bij een verhuizing?

Als je de handeling heeft gemeld bij de energieleverancier, ontvang je in de meeste gevallen een meterstand. Via internet kun je meestal ook meterstanden doorgeven. Je voert de meterstand in die de teller aangeeft op de dag dat de sleutel wordt overhandigd.
Bij woningen die door de huiseigenaar worden bewoond, wordt de meterstand meestal geregistreerd tijdens de sleuteloverdracht periode. Makelaars, nieuwe en voormalige bewoners zijn vaak aanwezig. Oude en nieuwe bewoners zijn gewend de meterstand te ondertekenen.

Het belangrijkste is dat je zelf de meterstand op de meter heeft gezien. Maak eventueel een foto van de meterstand. Ben je een nieuwe bewoner, dan wordt de meterstand gebruikt als uitgangspunt voor de elektriciteitsrekening. Als je een oude bewoner bent, wordt de meterstand opgenomen in je eindafrekening. Als de meterstanden niet correct worden verzonden, kan dit negatieve effecten hebben. Zeker als je geen bewijs hebt van daadwerkelijke meterstanden. Je bent verantwoordelijk voor het aanleveren van correcte meterstanden.

Bij huurwoningen is het meestal niet duidelijk wie de nieuwkomer is. Zorg er daarom altijd voor dat je een bord van de verhuurder heeft om meterstanden op te nemen. Dit gebeurt meestal tijdens de eindinspectie van de woning. In dat geval ben je als huurder ook zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van correcte meterstanden.

2020-11-26T12:17:46+02:00 26-11-20|Verhuistips|