Verhuizen met kinderen; tips&tricks

///Verhuizen met kinderen; tips&tricks
  • Verhuisbedrijf Snelle Jongens

Verhuizen met kinderen; tips&tricks

Verhuizen is nog steeds een onderschatte levensgebeurtenis, maar voor veel mensen eentje met behoorlijke impact. Wist u dat verhuizen ons de meest stressvolle periodes in ons leven oplevert? Een goede voorbereiding is dan ook absoluut het halve werk. Bent u alleen of met z’n tweeën, dan is het allemaal nog aardig te overzien. Maar heeft u kinderen, dan moet u ook hen voorbereiden, aandacht geven en in de gaten houden. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij verhuizen met kinderen?

Geef uitleg

Wees altijd eerlijk naar uw kinderen, ook over de reden van verhuizing, en zeker ook als die negatief is (denk hierbij aan een scheiding of uw financiële situatie). Maar probeer het nieuws altijd positief te brengen. Een nieuwe kamer is voor de meeste kinderen een leuk vooruitzicht. Maar merkt u aan uw kind dat het er veel moeite mee heeft, geef daar dan ook ruim aandacht aan. Emoties moeten er zeker ook bij kinderen kunnen zijn. Heb daar dus begrip voor.

Kies het juiste moment

Vertel uw kind, afhankelijk van zijn leeftijd, niet te vroeg over de aanstaande verhuizing. Jonge kinderen hebben nog weinig besef van tijd. Als u het heeft over ‘in de zomer’ kan uw kleuter bijvoorbeeld denken dat het zover is op een zonnige voorjaarsdag. Het heeft ook geen zin om uw kind te vertellen over uw verhuisplannen als die nog niet zeker zijn. Kies pas een goed moment om te vertellen dat u gaat verhuizen als u uw nieuwe huis definitief heeft gevonden.

Uw kind voorbereiden op de verhuizing

U gaat heel erg druk zijn met uw geplande verhuizing, er komt immers heel veel bij kijken. Vergeet niet om uw kinderen daar bij te betrekken. Dus niet druk zijn met het voorbereiden van uw verhuizing, en daarnaast aandacht geven aan uw kinderen. Nee, betrek ze erbij, afhankelijk weer van hun leeftijd natuurlijk. Houd er ook rekening mee dat kinderen meer aanvoelen dan u denkt. Vertel waar u mee bezig bent. Koop een boekje waarmee u ze voorbereidt, waardoor ze beter begrijpen wat er staat te gebeuren. Dat verkleint de kans dat ze van slag raken. Neem uw kinderen zeker ook al mee naar uw nieuwe huis, nog ruim voordat u gaat verhuizen. Leg uit wat jullie allemaal gaan doen, en waar hun nieuwe kamer komt. Vertel hen dat jullie dat flink gaan veranderen, zodat het helemaal hun kamertje wordt. Laat ze, als ze oud genoeg zijn, zelf meebeslissen over de kleuren, of over het behang. Om te uitbundige gordijnen te voorkomen, kunt u er al een paar voorselecteren. Zijn ze nog erg klein, houd dan het kamertje in ongeveer dezelfde stijl als hun huidige slaapkamer. Dat zorgt ervoor dat ze eerder gewend zijn. Zeker bij kinderen die niet altijd goed slapen op een vreemde plek, is dat een groot voordeel.

Laat uw kind meehelpen

Is uw kind oud genoeg, laat het dan meehelpen. Geef het een klein klusje, eventueel kunt u die muur altijd nog een keertje overdoen. Gaat u de verhuizing voorbereiden, geef uw kind dan ook een doos waarin het zijn spulletjes kan inpakken. Schrijf bijvoorbeeld op één doos ‘knuffels’ en laat uw kind zijn gang gaan. Waarschijnlijk doet het dat inpakken spelenderwijs en kunt u ondertussen verder gaan. En met het inpakken van knuffels kan uiteraard niets mis gaan. Is de kinderkamer klaar, dan kan uw kind daar alvast spelen als u aan het klussen bent. Uiteraard houdt u uw kroost altijd in de gaten, met tijdens die klusperiode allerlei gereedschappen in huis voor het grijpen.

Een nieuwe school

Als u gaat verhuizen, is de kans groot dat uw kinderen naar een nieuwe school gaan. Neem de tijd om een school te zoeken waarbij zowel u als uw kinderen zich goed voelen. Uiteraard kijkt u ook naar de afstand, maar het is belangrijker dat uw kind zich snel weer op zijn gemak voelt, in zijn nieuwe omgeving. Vraag een gesprek aan met het hoofd van de school en met de toekomstige meester of juf van uw kroost, als dat al bekend is natuurlijk. Ga zeker ook een keer met uw kind kijken. Dan kan het al een beetje wennen, en is het waarschijnlijk al een stuk minder spannend als de school gaat beginnen. Vraag zeker ook naar de methodes die op deze school worden gebruikt. Dat kan de overgang voor uw kind een stuk makkelijker maken.

Maak niet alles nieuw

Afhankelijk van de gevoeligheid van uw kind, kan het ook verstandig zijn om niet alles te vernieuwen in de nieuwe woonomgeving van uw kind. Koop bijvoorbeeld niet meteen een nieuw bed, maar neem het vertrouwde bed mee naar uw nieuwe huis. Een nieuw bed kopen kan altijd nog. Had u een schommel, rekstok of ander speeltoestel in uw tuin? Plaats ook in uw nieuwe tuin iets dergelijks. Dan heeft uw kind behalve zijn bed ook vertrouwde speelgelegenheid buiten waar het lekker kan ontspannen. Over spelen gesproken: voor het contact maken met andere kinderen is een speeltuintje dichtbij natuurlijk een absolute pré.

Maak een feestje van de verhuizing, en neem afscheid

Zorg ervoor dat de periode van verhuizen geen vervelende periode voor uw kind wordt. Uw kind moet niet het idee krijgen dat er geen aandacht is omdat u zo druk bent. Maak er een leuke periode van door gezellige dingen met ze te doen. Laat uw kind zeker ook afscheid nemen van zijn oude omgeving. Hoe ouder uw kind, hoe meer het zich immers al gehecht heeft. Geef het tijd en ruimte, en vraag bij wie het nog op bezoek wil. Het woord afscheid klinkt erg definitief, maar misschien vindt uw kind het leuk om gedag te gaan zeggen, en nog een keer met een vriendje of vriendinnetje te spelen. U kunt ook een feestje voor uw kind organiseren. En misschien vindt het ’t wel leuk om hier en daar nog een tekening af te geven. Op de verhuisdag zelf is het vaak een goed idee om uw kinderen onder te brengen bij iemand die ze goed kennen. U haalt de kinderen later weer op, of laat die bekende uw kinderen naar hun nieuwe huis brengen als u eenmaal helemaal over bent, en weer wat meer tijd voor ze hebt.

In de nieuwe omgeving

Besteed zeker in de eerste weken extra veel aandacht aan uw kind. Houd goed in de gaten hoe het reageert op deze nieuwe woonsituatie. Benadruk ook steeds de positieve kanten van zijn nieuwe omgeving. Trek er op uit en doe leuke dingen. Kijk wat er in de buurt te doen is. Hoe eerder uw kind nieuwe vriendjes en vriendinnetjes krijgt, hoe groter de kans dat het zich snel thuis voelt. Wellicht spreekt het over een tijdje uit dat het deze nieuwe woonomgeving zelfs leuker vindt dan de vorige. En daar hebt u dus zeker invloed op, door het opvolgen van onze tips.

Prettige en goede verhuizing gewenst!

2021-05-18T07:33:16+02:00 18-05-21|Verhuistips|