Tips om je inboedel op te slaan

///Tips om je inboedel op te slaan

Tips om je inboedel op te slaan

Moet je je huidige woning verlaten, maar is er nog geen nieuwe woonruimte beschikbaar, dan kun je wellicht tijdelijk bij vrienden of familieleden wonen. Maar wat doe je ondertussen met al je huisraad? Ons verhuisbedrijf biedt je in dat geval de oplossing van een veilige, tijdelijke inboedelopslag. Net als bij allerlei andere zaken in het leven geldt ook bij de inzet van een opslag dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vandaar dat we je in dit artikel graag 7 tips presenteren, zodat je het meeste profijt van de opslag van je spulletjes zult hebben.

Tip 1: Maak gebruik van stevig verpakkingsmateriaal

Je kunt voor het verhuizen van je bezittingen natuurlijk het dozenhok van je plaatselijke supermarkt plunderen, maar de kans is dan groot dat je dan alleen maar kartonnen dozen van matige kwaliteit in je bezit krijgt. Koop in plaats daarvan liever een reeks speciale verhuisdozen bij een bouwmarkt. Deze dozen zijn van extra dik en stevig karton gemaakt, zodat je er ook moeiteloos zwaardere spullen in kunt vervoeren. Los daarvan zijn er bij bouwmarkten ook verhuisdozen voor speciale doelen, zoals het vervoeren van boeken en kleding te koop. Op die manier bereikt al je huisraad op een zo veilig mogelijke manier de opslag.

Tip 2: bespaar niet op beschermingsmateriaal

Het spreekt voor zich dat je zuinig bent op je bezittingen. Zeker wanneer het om breekbare dingen gaat is extra goed inpakken een must. Je kunt daarvoor onder meer oude kranten of inpakpapier gebruiken. Verlang je echter nog meer veiligheid? Investeer dan in een of meer rollen noppenfolie. Welke methode je ook kiest, voorkom sowieso dat je je breekbare spulletjes te strak inpakt. Dat kan vanwege eventuele druk op de doos tijdens het transport tot schade leiden. Vervoer je meerdere breekbare items in één doos, vul die doos dan eerst met een laagje papierproppen voordat je de breekbare items erin legt. Voorkom tijdens het inpakken ook dat je teveel breekbare spullen op elkaar legt. Het gewicht van de bovenste spullen zouden daardoor schade aan de daaronder liggende dingen kunnen veroorzaken. Leg voor de zekerheid ook altijd bovenop je breekbare bezittingen een aantal papierproppen voordat je de doos sluit.

Tip 3: plak op alle dozen een of meer duidelijke labels

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn tal van mensen die dit vergeten te doen. Door op al je verhuisdozen labels te plakken met daarop een beknopte omschrijving van de inhoud kun je veel gedoe voorkomen. Sla je je spulletjes voor een paar weken of maanden op, dan is de kans groot dat je tussentijds iets nodig hebt dat in een van die dozen zit. Zonder labels op de dozen kan dat een behoorlijke zoektocht worden. Je kan nog zorgvuldiger te werk gaan door op dozen met een breekbare inhoud (ook) een rood, geel of oranje gekleurd label te plakken, zodat je bij het betreden van de opslag meteen ziet met welke dozen je extra voorzichtig om moet gaan.

Tip 4: demonteer je meubels

Deze tip is waarschijnlijk niet op al je meubels van toepassing, maar bij de items waarbij het wel mogelijk is kan het demonteren ervan je flink wat opslagruimte besparen. En zijn bepaalde meubels niet gemakkelijk uit elkaar te halen, dan kun je ze in de opslag mogelijk op een andere slimme manier inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld dozen met breekbare spullen extra bescherming bieden door ze onder een tafel te plaatsen en bieden de loze ruimtes van niet-demontabele kasten je praktische opbergmogelijkheden. Maak je meubels voordat je ze naar de opslag vervoert eerst altijd extra goed schoon. Dit betekent ook vaak een extra diepe reiniging van je bankstel en je matras(sen).

Wil je er echt absoluut zeker van zijn dat de hygiënische staat van je meubels tijdens de opslag optimaal blijft, verpak ze dan in plastic. Voor matrassen zijn er wat dat betreft ook speciale hoezen te koop. Om ervoor te zorgen dat het ligcomfort van je matras ook na enige tijd van opslag optimaal blijft is het overigens aan te raden om je matras vlak – en dus niet rechtop – op te slaan.

Tip 5: verwijder olie en batterijen

Ben je van plan om bijvoorbeeld ook een motor(gras)maaier of een scooter voor langere tijd in een opslag te plaatsen, dan is het verstandig om vooraf de olie en/of benzine te verwijderen. Op die manier voorkom je dat er problemen met lekkages ontstaan. Ditzelfde geldt overigens ook voor apparaten die op batterijen werken. Haal de batterijen er eerst uit voordat je dit soort items in een verhuisdoos verpakt. Als je dat niet doet, dan bestaat namelijk de kans dat ook deze batterijen gaan lekken, waardoor het desbetreffende apparaat beschadigd raakt en mogelijk zelfs compleet onbruikbaar wordt.

Tip 6: extra bescherming voor kleding

Natuurlijk is het mogelijk om al je kledingstukken gewoon netjes op te vouwen in een standaard verhuisdoos. Maar verlang je extra zorgvuldigheid, dan kun je beter voor een of meer zogenoemde garderobeboxen kiezen. Ervan uitgaand dat je je kledingstukken optimaal hebt gereinigd en gedroogd bieden dit soort boxen je namelijk een perfecte bescherming tegen vocht en motten. Je hoeft in dat geval dus niet bang te zijn dat je kleding tijdens het opslaan muf begint te ruiken. In plaats van garderobeboxen kun je er ook voor kiezen om enkele velletjes mottenpapier tussen je kledingstukken in een reguliere verhuisdoos te verstoppen. Je kunt de optimale kwaliteit van je kledingstukken overigens ook in stand houden door gebruik te maken van speciale plastic zakken, die voorzien zijn van een ventiel, waardoor je ze – bijvoorbeeld met een stofzuiger – vacuüm kunt zuigen.

Tip 7: witgoed op een slimme manier opslaan

Al het witgoed in je huis is voorzien van rubbers. Zorg ervoor dat al die rubbers eerst goed schoongemaakt zijn voordat je deze apparaten naar de opslag vervoert. Om tijdens de opslag zoveel mogelijk te voorkomen dat het rubber uitdroogt en scheurt besprenkel je het na het reinigen en drogen met talkpoeder. Zorg er tijdens het opslaan ook altijd voor dat de deur van bijvoorbeeld de koelkast en de wasmachine open blijft staan. Ook dat helpt bij het voorkomen van beschadigingen aan het rubber.

2022-04-15T08:59:07+02:00 15-04-22|Geen categorie|